Tuesday 14 March 2017

Είστε ασφαλείς; Οπτική υποκλοπή δεδομένων μέσω LED του σκληρού δίσκου

Ερευνητές ασφαλείας από το Πανεπιστήμιο Ben Gurion του Ισραήλ απέδειξαν ότι αν ένας εισβολέας καταφέρει να μολύνει έναν υπολογιστή, θα μπορούσε να κλέψει δεδομένα εξ αποστάσεως, χρησιμοποιώντας μια κάμερα που μπορεί να διαβάσει το LED φωτάκι του σκληρού δίσκου (HDD).

Οι λυχνίες LED των υπολογιστών αναβοσβήνουν όταν η μονάδα βρίσκεται στο στάδιο ανάγνωσης και εγγραφής, αλλά μπορεί να γίνει μετάδοση δεδομένων και οπτικά.

Όπως αναφέρει το Wired, το malware που επινόησαν οι ερευνητές μπορεί να αναγκάσει ένα HDD LED να αναβοσβήνει 6.000 φορές το δευτερόλεπτο. Αν αυτά τα φώτα είναι ορατά από ένα παράθυρο, ένα drone ή ένας τηλεσκοπικός φακός κάμερας μπορεί να συλλάβει τα σήματα από κάποια απόσταση.

Οι ερευνητές εξηγούν σε μία δημοσίευση ότι τα δεδομένα μπορεί να διαρρεύσουν από τα HDD LEDs με ταχύτητα 4kbps. Ναι η ταχύτητα είναι απίστευτα αργή φια τα σημερινά πρότυπα αλλά είναι αρκετή για να κλέψουν όλα τα κλειδιά κρυπτογράφησης.

Οι ερευνητές για να υποκλέψουν δεδομένα, χρησιμοποίησαν μια DSLR της Nikon, μια κάμερα ασφαλείας high-end, μια GoPro Hero5, μια Microsoft LifeCam, ένα Samsung Galaxy S6, τα Glass της Google, και ένα αισθητήρας Siemens Photdiode.

Κατά την γνώμη μας είναι πολύ είναι λίγο τραβηγμένο να κινδυνεύουμε στο παρόν στάδιο από κάτι τέτοιο αλλά κάποια ενημερωση δε βλάπτει.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το SecNews