Είναι
πλέον δύσκολο να μην αντιλαμβανόμαστε
την αυξανόμενη συχνότητα των επιθέσεων
phishing μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Μέσα
σ' αυτή τη χρονιά, οι συχνότερες επιθέσεις
έγιναν σε χρήστες Google Cloud Docs. Τα λογισμικά
καταπολέμησης κακόβουλων επιθέσεων
γίνονται ολοένα και πιο 'εξυπνα' ή
καλύτερα πιο αποτελεσματικά έτσι οι
προσπάθειες καταδολίευσης και απάτης
επικεντρώνονται πλέον από τους hackers
στην 'ολίσθηση' στο λάθος των χρηστών.
Ακόμη και να νομίζετε ότι δεν σας αφορά αυτό το άρθρο, αξίζει να το διαβάσετε. Μπορεί να μη πληρώνετε μέσω διαδικτύου, μπορεί να 'νομίζετε' ότι δεν έχετε ευαίσθητες πληροφορίες στην 'διαδικτυακή σας παρουσία'. Όμως ΕΧΕΤΕ. Από τη στιγμή που χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο ΕΙΣΤΕ ΕΥΑΛΩΤΟΙ!
Ακόμη και να νομίζετε ότι δεν σας αφορά αυτό το άρθρο, αξίζει να το διαβάσετε. Μπορεί να μη πληρώνετε μέσω διαδικτύου, μπορεί να 'νομίζετε' ότι δεν έχετε ευαίσθητες πληροφορίες στην 'διαδικτυακή σας παρουσία'. Όμως ΕΧΕΤΕ. Από τη στιγμή που χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο ΕΙΣΤΕ ΕΥΑΛΩΤΟΙ!
Τι είναι το phishing;
Οι επιθέσεις phishing όπως αντιλαμβάνεται κανείς, είναι προσεγγίσεις που μοιάζουν νάναι νόμιμες και λογικές, προερχόμενες από ηλεκτρονικά μηνύματα ή/και (σε συνδυασμό) με ιστοσελίδες με πρωταρχικό στόχο την ανάκτηση πρόσβασης στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του χρήστη ή έμμεσα/αμεσα στους τραπεζιτικούς λογαριασμούς του. Είναι με πανουργία και αποτελεσματικότητα προετοιμασμένες επειδή φαίνεται να προέρχονται από οργανισμούς ή εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεστε. Σας οδηγούν σε σελίδες πανομοιότυπες με αυτές που έχετε εμπιστευτικά δεδομένα. Πέφτει στην παγίδα ο χρήστης και βάζει τους κωδικούς του νομιζόμενος ότι εισέρχεται είτε στην ασφαλή πύλη του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ή στη σελίδα της τράπεζας του που του ζητά να επαναβεβαιώσει τους κωδικούς του. Ο σκοπός του ψαρέματος είναι πάντα ο ίδιος, να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητες περιοχές του χρήστη. Οι hackers τότε αντιγράφουν τον τρόπο γραφής του χρήστη, τιμολόγια που συνήθως πληρώνει και κλέβει την (ηλεκτρονική) ταυτότητα του.Απλοί τρόποι να μην είστε το επόμενο θύμα phishing
Πάντα να σκέφτεστε διπλά πριν κάνετε κλικ σε σύνδεσμο (link) που σας δίνεται είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), SMS, messenger κλπ. Αναρωτηθείτε αν ο αποστολέας θα σας έστελνε μήνυμα τέτοιου περιεχομένου. Θα σας ζητούσε κάτι τέτοιο; Για παράδειγμα οι τράπεζες συνεχώς σας θυμίζουν ότι δεν σας ζητούν τους κωδικούς σας είτε από ηλεκτρ. μήνυμα ή άλλη ιστοσελίδα. Αποφεύγετε επίσης να κάνετε κλικ σε συνδέσμους τύπου shortURLs (π.χ https://goo.gl/Z6gYE5, http://alturl.com/i3tew αυτά είναι ασφαλή), δεν ξέρετε που σας οδηγούν. Με τον ίδιο τρόπο να αποφεύγετε να στέλνετε μηνύματα με τέτοιους συνδέσμους. Δεν είναι παράνομο ή κακό αλλά όταν οι παραλήπτες σας γνωρίζουν ότι δεν χρησιμοποιείτε τέτοιους συνδέσμους, ΔΕΝ θα ανοίξουν ένα τέτοιο σύνδεσμο αν φανεί ότι αποστέλνεται απο σας.Συνδέσμοι, URLs, Domains
Επίσης οι σύνδεσμοι δεν σημαίνει ότι σας οδηγούν σ' αυτό που φαίνεται στο κείμενο. Π.χ www.bankofcyprus.com ενώ νομίζετε ότι σας οδηγεί στην Τράπεζα Κύπρου, σας παίρνει στην Google! Κοιτάζετε το σύνδεσμο που γράφει στην κάτω μεριά του προγράμματος email που χρησιμοποιείτε (status bar). Εκεί φαίνεται πραγματικά η ιστοσελίδα που θα ανοίξετε. Οι hackers φυσικά δεν θα σας στείλουν σε 'αθώες' σελίδες όπως η Google Search Engine.Κοιτάζετε πάντα στο address bar του browser σας και βεβαιώνετε ότι είστε στη σελίδα που θέλετε να είστε. Απομνημονεύετε τους σημαντικούς διαδικτυακούς χώρους ενθυμούμενοι το domain τους. Για παράδειγμα, η www.hellenic-bank.com ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η Ελληνική τράπεζα (Κύπρου) της οποίας η σελίδα φυσικά είναι www.hellenicbank.com (χωρίς την '-').
Προσοχή στην λεπτομέρεια!
Οι phishers είναι έξυπνοι, ρισκάρουν, είναι θρασείς. Βελτιώνουν τις τεχνικές τους και σκαρφίζονται καινούργιες μεθόδους προσέγγισης του θύματος. Παίζουν ιδιαίτερα με αναγραμματισμούς των ονομάτων. Οι ιστοσελίδες http://helenicbank.com/ ή http://hellenikbank.com/ φυσικά ΔΕΝ σας οδηγούν στην Ελληνική τράπεζα. Ο ένας συνδεσμος είναι με ένα 'l' αντί με δύο ενώ ο άλλος είναι γραμμένος με 'k' αντί με 'c'.
Ηλεκτρονικά μηνύματα, Emails
Προσέχετε τα ηλεκτρονικά μηνύματα από που προέρχονται. ΜΗΝ βλεπετε ΜΟΝΟ το όνομα. Για παράδειγμα ένα μήνυμα από τον "Christos Andreades <234ss44ff gmail.com="">" είναι προφανές ότι δεν είναι από τον Χρίστο τον οποίο ίσως ξέρετε!234ss44ff>Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να γνωρίζετε κάποιο Χρίστο με email christos@mydomain.com αλλά λαμβάνετε μήνυμα από το email christos@my-domain.com. Υπάρχουν πολλαπλά τέτοια κρούσματα.
Πολλοί χρήστες του διαδικτύου χρησιμοποιούν δωρεάν υπηρεσίες email όπως της Google (gmail), Microsoft (outlook.com, hotmail.com), Yahoo (yahoo.com) κλπ. Πολλοί επίσης τα χρησιμοποιούν και για επαγγελματική χρήση (κακώς!)
Εδώ οι hackers πάλι αναγραμματίζουν το username. Γνωρίζετε πχ κάποιον με email nikoshalikakakis@gmail.com. Σας στέλνουν email με αποστολέα nikoshallikakakis@gmail.com. Ένα 'l' περισσότερο! όμως ΔΕΝ είναι από τον γνωστό/συνεργάτη/πελάτη σας!
Ένα τελευταίο στα email που πρέπει να προσέχετε είναι ποιος είναι ο αποστολέας και ποιο email είναι δηλωμένο για 'reply to'. Είναι μια από τις ιδιότητες των email. Μπορώ για παράδειγμα να στέλνω email με το όνομα μου και το email μου αλλά θέλω οι απαντήσεις (replies) να πηγαίνουν στο 'κεντρικό' email της εταιρείας μου:
Christos Doe
reply to: MyCompany
Αυτή την ιδιότητα κάνουν πολλοί hackers χρήση γιατί υπάρχει (εύκολα) η δυνατότητα να στείλουν email κάνοντας χρήση ένα πραγματικό email που γνωρίζετε αλλά για σκοπούς επικοινωνίας μαζί του και όχι με τον γνωστό σας, βάζουν στο reply to το email του hacker!
Εταιρειες με καλή δομή στις email πλατφορμες τους κάνουν χρήση του λεγόμενου SPF Record το οποίο μπορεί να απαγορεύει στους διάφορους mailservers να αποδέχονται email των εταιρειών αυτών αν δεν προέρχονται από τους δικούς τους mailservers.
Λογισμικά προστασίας
Η χρήση λογισμικών προστασίας (antivirus, antimalware, firewalls κλπ) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ παντα αρκετή! Πρέπει να προσέχετε διπλά, σαν να μην έχετε προστασία! Οι επιθέσεις απάτης μπορούν να έρθουν είτε από email, instant messaging (messenger, whatsup etc) ακόμη και από SMS! Σκεφτείτε διπλά πριν δώσετε ευαίσθητα στοιχεία σας μέσω κάποιου μέσου που αναφέρουμε ποιο πάνω.Τιμολόγια, πληρωμές
Ελέγχετε όταν κάνετε πληρωμές τιμολογίων. Τα τιμολόγια πολλές φορές αναγράφουν αριθμούς λογαριασμών τραπεζών που πρέπει να γίνει η πληρωμή. Συγκρίνετε τους αριθμούς αυτούς με τους αριθμούς που έχετε κάνει χρήση σε προηγούμενη πληρωμή. Αν ακόμη συναλλάσεστε συχνά με αυτή την εταιρεία και κάνετε πληρωμές μέσω online banking, φυλάξετε τις εταιρείες αυτές στους beneficiaries που σας δίνει δυνατότητα (συνήθως) η τράπεζα σας να φυλάξετε.Αν παίρνετε εντολές πελατών σας για πληρωμές, επιβεβαιώνετε μαζί τους με δεύτερο τρόπο (πχ SMS verification) ότι σας έστειλε να κάνετε αυτή την πληρωμή.
Επιπλέον προστασία
Τέλως ακόμη μια καλή μέθοδος προστασίας είναι και το multi-factor ή two-step authentication. Πολλοί από σας που κάνετε διαδικτυακές πληρωμές, ήδη το χρησιμοποιήτε με το λεγόμενο 'dongle' που σας υποχρεώνει η τράπεζα να έχετε για τις πληρωμές σας. Πολλές υπηρεσίες Cloud όπως η Google, Microsoft κλπ το παρέχουν και το συστήνουν.Τελειώνοντας...
Προσέχετε στο διαδίκτυο, έχει καταντήσει να είναι πιο επικίνδυνο από το να περπατάς στο δρόμο....Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές στο email μας, info(at)scicane.com
Το παρόν άρθρο όπως και τα υπόλοιπα στην ιστοσελίδα αυτή αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία της SCICANE LTD και απαγορεύεται η χρήση/αντιγραφή/επαναδημοσίευση μέρους ή όλου του άρθρου χωρίς την έγγραφή αποδοχή της εταιρείας
Περισσότερες πληροφορίες για μας στο About Us
No comments:
New comments are not allowed.